Açılmış olan nafaka davası sırasında hakim , velayetlerini kendisine verilmediği ortak çocukların eğitim sağlık bakım ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla , velayet verilmeyen eşin iştirak nafakası ödemesine karar verir. İştirak nafakası yoksulluk nafakası gibi mahkeme kararının kesinleşmesi tarihinden itibaren başlar.
Kural olarak çocuklar reşit olunca iştirak nafakası biter. Ancak çocukların eğitimleri devam ediyorsa eğitimleri bitene kadar nafaka devam eder.
Kız çocuklarında ise evleninceye kadar iştirak nafakası devam eder. Yargılama devam ederken çocuklar için hükmedilen tedbir nafakası iştirak nafakası olarak ; eş lehine hükmedilen tedbir nafakası ise yoksulluk nafakası da (şartları varsa) yoksulluk nafakası olarak devam eder.
Yoksulluk nafakası , boşanma sonucunda yoksulluğa düşecek eş lehine hükmedilen nafaka türüdür. Eşin lehine yoksulluk nafakasına hükmedilmesi için eşin kusursuz ya da daha az kusurlu olması olması gerekir. Eşlerden ikisi de eşit kusurlu ise yoksulluk nafakasına karar verilmemektedir. Her iki taraf da kusursuz ise boşanma sonucunda yoksulluğa düşecek eş lehine yoksulluk nafakasına hükmedilebilir
Nafaka Almak İçin Gerekenler
Tedbir nafakası , boşanma davası içerisinde pek çok taleple birlikte istenebileceği gibi ayrı bir davada yani tedbir nafakası davasında da istenebilir. Boşanma davası açıldıktan sonra mahkeme sosyal ekonomik durum araştırmalarına göre ailenin geçimini sağlayan erkeğin hanımı ve ortak çocukları için tedbir nafakası ödemesine karar verir.
Hakim tedbir nafakasına karar verirken kusur aramaz. Uygulamada tedbir nafakası talep edildikten sonra Mahkeme hızlı bir şekilde buna karar verir. Tedbir nafakası boşanma davası kararı kesinleşene kadar devam eder. Boşanma davasının kararı kesinleşince tedbir nafakası yoksulluk nafakasına dönüşür. Tedbir nafakası yargılamanın her aşamasında istenebilir.
Nafaka Nasıl Alınır
Nafaka alabilmek için bir dava açmak gerekir. Yani bir talep olmadan nafaka bağlanması mümkün değildir. Bu talep boşanma davası içerisinde ileri sürülebileceği gibi ayrı bir nafaka davası açarak ta ileri sürülebilir. Nafaka miktarı belirlenirken hakim tarafların sosyal ekonomik durumunu gözetir. Mümkün olduğunda her iki tarafın hayat standartlarını korumaya çalışır. Fakat bazen öyle kararlar veriliyorki nafaka ödemek zorunda kalan kişi yoksulluğa düşebiliyor. Bu yüzden tür sonuçlar karşı karşıya kalmamak için avukat yardımı alınmasını tavsiye ederim. Nafaka ve boşanma konusunda ayrıntılıu bilgi almak için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Merhaba, ben boşanmak istiyorum fakat iki çoğucum var ve çalışmıyorum. Boşanma davası açında hakim bu çocuklara ve bana nafaka bağlar mı acaba? Eğer bağlarde ne kadar bir miktar bağlar ? Bana bu konuda cevap verirseniz çok sevinirim avukat bey.