Ülkemizde bir çok kişi resmi nikah yapmadan birlikte yaşamaktadır. Bu kişiler sadece dini nikah yapmaktadır. Fakat söz konusu nikah kanun tarafından tanınmadığı için bu kişiler kanun önünde haklarını arayamamaktadır. Fakat imam-dini nikahlı eş nafaka maddi manevi tazminat talebinde bulunabilir. Zira her ne kadar bu kişiler kanun önünde evli olmasada kanun genel hükümlere göre bu kişileri korumaktadır.
İmam-dini nikahlı eşler haklarını alabilmek için mutlaka dava açmalıdır. Bu davanın bir boşanma avukatı yardımı ile açılması sonuç alma ihtimalini yükseltecektir. imam-dini nikahlı eş nafaka maddi manevi tazminat talebi ile mahkemeye başvururken karşı taraflar birlikte yaşadığını ispatlamalıdır. Bunun gerekirse tanık dinletilebilir. Eğer çocuk varsa bu çocuğun babası karşı taraf olarak görünüyorsa zaten tarafların bir ilişki yaşadığı ispatlanmış olacaktır.
Çocuk İçin Açılabilecek Davalar
1-Babalık davası
Birlikte olduğunuz kişinin ,çocuğunuzun babası olduğuna karar verildiğinde çocuğunuz,babanın nüfus hanesine kaydedilecek ve babasının soyadını alacaktır. Bu dava açılırken çocuk bir kayyum ataması yapılır. Baba ve çocuktan alınan dnalar karşılaştırılır ve sonucana göre bir karar verilir.
2-Tedbir ve iştirak nafakası
Babalık davası ile beraber de açılabilir.Dava süresince tedbir,davanın kabulü ve kesinleşmesi ile beraber iştirak nafakası olarak devamına karar verilecektir. Eğer bu nafaka ödenmezse icra yoluyla nafakanın tahsili sağlanır. Zira icraya konulan nafaka ödenmezse karşı taraf tazyik hapsi ile cezalanıdırılır.
İmam- Dini Nikahlı Eşin Açabileceği Davalar
1-Maddi Tazminat
İmam nikahlı eş bu birliktelikten bir çocuk doğurursa bunun giderileri için maddi tazminat talebinde bulunabilir. Aşağıda yer alan giderler karşı taraftan istenebilir.
Doğum giderleri,
Doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri,
Gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderler
2-Manevi Tazminat
İmam nikahlı eş bu birlikten dolayı bir manevi çöküntü yaşamış ise bunun bir nebze olsun giderilmesi için manevi tazminat talebinde bulunabilir.
3-Ceza Davası:
Türk Ceza Kanunu Mad.233/2 ye göre sürekli birlikte yaşadığı ve kendisinden gebe kalmış bulunduğunu bildiği evli olmayan bir kadını çaresiz durumda terk eden kimseye, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir şeklinde düzenleme gereği bir süre beraber yaşadığınız kişiyi Cumhuriyet Savcılığına vereceğiniz bir dilekçe ile şikayet edebilirsiniz. imam-dini nikahlı eş nafaka maddi manevi tazminat talebi hakkında ayrıntılı bilgi almak için bizimle irtibata geçebilirsiniz.