Gayrimenkul ( taşınmaz) ülkemizde en çok görülen dava türlerindendir. En tenha köylerden en kalabalık nüfuslu şehirlere kadar bütün illerde bu davalar görülmektedir. Gayrimenkul davaları yapısı gereği biraz uzun sürebilmektedir. Zira keşif ve bilirkişi gibi deliller bu davalarda çok sık rastlanmaktadır.
Taşınmazın aynından doğan davalar kesinleşmedikte icraya konulamadığından bu tür davaları kazanan tarafların haklarına ulaşması zaman almaktadır. Bu süreyi kısa Bu tür davalar özellikle Ankara da çok fazla görülmektedir. Zira Ankara da çok fazla sayıda imar değişikliği olmaktadır. Bu imar değişiklikleri de beraberinde bir çok gayrimenkul davasını getirmektedir.
Gayrimenkul davaları genel olarak Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davalardır. Ayrıca gayrimenkul davaları genel olarak taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır. Örneğin siz Ankara’da yaşıyorsunuz dava edeceğiniz kişi Eskişehir’de dava konusu taşınmazda Kırıkkale’de bulunmaktadır. Bu durumda siz davayı Ankara’da açarsanız davanızda yetkisizlik kararı verilecek ve dava davanın Kırıkkale’de açılması gerektiği belirtilecektir. Bu hususlarda bir avukattan yardımı almanız faydanıza olacaktır. Zira görev ve yetki konuları teknik konular olduğundan her olayda farklılık gösterebilir.
Gayrimenkul Davası Çeşitleri
TAPU İPTALİ- TESCİL
İZALE-İ ŞÜYU (ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ)
MEN’İ MÜDAHELE (EL ATMANIN GİDERİLMESİ)
KAMULAŞTIRMA – KAMULAŞTIRMASIZ EL ATMA
BEDEL ARTTIRIMI DAVALARI
ŞUF’A DAVALARI
GEÇİT HAKKI, ECRİMİSİL
TAPU KAYDININ DÜZELTİLMESİ DAVALARI
KİRA ALACAĞI, TAHLİYE, KİRA TESPİTİ
KAT MÜLKİYETİ YASASINDAN KAYNAKLANAN UYUŞMAZLIKLAR
Gayrimenkul davalarına her avukat bakabilir. Zira Türkiye’de avukatların bütün davalara girme hakkı bulunmaktadır. Fakat her avukat bu tür davalar konusunda aynı tecrübeye ve birikime sahip değildir. Bu sebeple bu tür davalarda avukat seçerken gayrimenkul avukatı denilen alanında uzman avukatlarla çalışılmalıdır. Bu konuyla ilgili hukuki destek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Gayrimenkul Avukatı Ankara
Gayrimenkul davalarında dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da dava açarken dava dilekçesine yazılan dava değeridir. Bu davalar yapısı gereği miktar belirtilerek açılması gereken davalardandır. Dava dilekçesinde gayrimenkulun gerçek değer belirtilmelidir. Eğer gayrimenkul gerçek değer belirtilmezse dava sırasında hakim resen seçeceği bilirkişiler marifetiyle evin gerçek değerini tespit ettirebilir ve dava için bu bedel üzerinden harç ödenmesine karar verebilir.
Dava açarken miktarı gerçekten yüksek yazmanın bir takım dezavantajları vardır. Eğer dava değer yüksek yazılmışsa hakim davanın kısmen kabulüne karar verecek ve reddilen miktar üzerinden karşı taraf avukatlık ücretinin ödenmesine hükmedecektir. Ayrıca bu davalarda ödenmesi gereken harçta dava değerine göre belirlenecektir. Gayrimenkul davası açarken zaman aşımı hususu da göz ardı edilmemelidir. Ankara da bulunan gayrimenkullerinizle ilgili olarak hukuki bilgi anmak için bize uşabilirsiniz.
Merhabalar ben emlakçılık işiyle uğraşıyorum ve sürekli gayrimenkul ile ilgili davalarımız oluyor. Bu konulara bakacak iyi bir gayrimenkul avukatına ihtiyacım var. Sizinle görüşme şansımız var mı? Eğer uygun görürseniz ofisinize gelmek istiyorum.