Manevi Haklara Yönelik Suç Oluşturan Hareketler
1-Umuma iletmek ve yayımlamak: Fsek’in 71/1-1 maddesinde düzenlenen bir eseri veya yazılımı hak sahibi kişinin yazılı izni veya onayı olmadan her türlü işaret, yazılı, işitsel veya görsel umama yaymak veya iletmek suç olarak düzenlenmiştir. Bir eserin yada yazılımın topluma ne zaman ve nasıl sunulacağına eser sahibi karar verir bu hakkın ihlal edilmesi suç oluşturur. Bu suçun cezası 1 yıldan 5 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
2- Alenileşmemiş eserin içeriği hakkında bilgi vermek: Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 14. maddesinde yer alan eser sahibinin eseri kamuya sunma hakkının bir uzantısı olarak kamuya sunulmamış bir eserin içeriği hakkında kamuya bilgi verilmesi FSEK’in 71/1-4. maddesinde suç olarak düzenlenmiştir.
3-Esere ad koymak: Eser sahibinin izni olmadan bir esere veya yazılıma isim konulması suçtur. Zira esere veya yazılıma ad koyma hakkı sadece eser sahibine aittir. İzin olmaksızın bir yazılıma ad koyma eylemi manevi haklara yönelik suç oluşturur.
4- Tanınmış bir başkasının adının konulması suretiyle eserin dağıtılması, yayınlanması da bu suçu oluşturacaktır.
5- Alıntı yapılan kaynağın gösterilmemesi, yanlış, yetersiz veya aldatıcı kaynak gösterilmesi suç oluşturur.
6- Eserin değiştirilmesi: Yazılım sahibinin yazılı izni olmaksızın bir yazılımın değiştirilmesi manevi haklara yönelik suç oluşturmaktadır.
Maddi Haklara Yönelik Suç Oluşturan Hareketler
1- Eserin işlenmesi: Bir yazılımı işleme yetkisi sadece yazılımın sahibine aittir. Yazılım sahibinin izni olmadan bir yazılımın işlenmesi suç oluşturur.
2-Eserin Çoğaltılması: Çoğaltma topluma sunulmuş olan bir yazılımın ticari getiri amacıyla herkese ulaştırılması için sayısının artırılmasıdır. Bu işlem bilişim sistemleri aracılığıyla yapılan teknik bir işlemdir. Günümüzde en sık rastlanılan maddi haklara yönelik ihlal türlerindendir.
3-Eserin kiralanması veya kamuya ödünç verilmesi de bu suçu oluşturur.
4-Eserin veya yazılımın hak sahibinin rızası olmaksızın ithal edilmesi veya temsil edilmesi FSEK kapsamında suçtur.
5-Eserin veya yazılımın veri iletim ağı üzerinden yayılması ve eserin ticari amaçlarla alınması da bu suçu oluşturan nedenler arasındadır.
Bu suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlıdır. Bu suçun oluşabilmesi için somut bir zararın olması gerekmez. Bu suç tipinin yargılaması özel görevli mahkemede görülür. Bu suç tipleri normal suç tiplerinden farklı olduğu için özel uzmanlık ve tecrübe gerektiren davalardır. Bu yüzden alanında uzman iyi bir bilişim avukatından yardım alınmalıdır. Bu konuda herhangi bir yardıma ihtiyacınız olursa çekinmeden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Avukat bey, benim bir internet sitem var bu sitede bazı tasarımlarımı ve görüşlerimi paylaşıyorum. Fakat bazı kişiler benim rızam olmadan bana ait tasarımları kopyalayıp kendi sitelerinde kullanıyorlar. Ben bu konuda dava açmak istiyorum telif haklarından kaynaklı bu tür davalara bakıyor musunuz ?