Yabancı ülke mahkemesi tarafından verilmiş olan kararın, başka bir ülkede hükmü yoktur. Yabancı ülke mahkemesi tarafından verilen kararın diğer ülkede geçerli olması için tanınması ve tenfiz edilmesi gereklidir. Rusya ’da bulunan Türk vatandaşları, boşanma davasını hem Rusya hem de Türkiye’de açabilirler. Evliliği tanıtmak için gerekli belgeler nelerdir ?
Evliliği tanıtmak için o ülkenin resmi makanlarına bilgi vermek gerekir. Fakat boşanma konusu çok daha karmaşıktır. Zira başka bir ülke mahkemesi tarafından verilen boşanma kararı Türkiye’de geçerli değildir. Bu nedenle tanıma tenfiz davası açılması gerekir.
Boşanma davasının Rusya Mahkemesinde açılması halinde her iki taraf da Türk vatandaşı olduğu için Rusya Mahkemeleri boşanmada Türk Hukuk Kuralları’nı uygular. Fakat Rusya Mahkemeleri Türk Hukuku’nu doğru uygulayıp uygulamadığının Türk Mahkemeleri tarafından kontrol edilmesi gereklidir.
Rusyada Boşanma Türkiye’de Nasıl Geçerli Hale Gelir
Rusya yaşayan Türk vatandaşları orada evlemişlerse o evliliğe ilişkin belgeleri konsolosluğa götürerek evliliği tanıtabilirler. Evliliği tanıtmak için gerekli belgeler nelerdir sorusunun yanıtı zaten yukarıda vermiştik. Fakat bu kişiler boşanırlarsa bu durumda sadece konsolosluğa bilgi vermek yeterli olmayacaktır. Öncelikle Rusya Mahkemeleri tarafından verilen boşanma kararı kesinleşmiş olmalıdır. Bu kararın üzerine apostil şerhi eklenmelidir. Daha sonra bu karar ve ekleri Türkçeye tercüme edilmeli ve tanıma tenfiz avukatına vekalet verilmelidir. Tanıma tenfiz avukatı bu evraklarla birlikte Ankara aile mahkemesine başvuru yapar ve dava açılmış olur.
Tanıma Tenfiz Davası Nasıl Açılır
Rusya Mahkemesinin verdiği boşanma kararını Türkiye’de tanıtmak neden gereklidir. Rusya Mahkemeleri tarafından verilmiş olan boşanma kararı Türk Mahkemesinde tanınmadıkça taraflar Türkiye’de boşanmış sayılmazlar. Bu durumda halen evli olarak göründükleri için eşlerin evlilikten dolayı tüm hakları devam etmektedir. Rusya Mahkemeleri tarafından verilen boşanma kararı Türk Mahkemesinde tanınmadıkça taraflar halen evli göründüklerinden tekrar evlenmeleri de mümkün değildir.
Taraflar bir şekilde başkaları ile evlenmiş olsalar da bu evlenmeler hükümsüzdür. Taraflar boşandıktan sonra Türk vatandaşlığından çıkıp Rusya vatandaşı olsalar dahi tekrar evlenmek istediklerinde (özellikle tekrar bir Türk Vatandaşı ile) sorunlar ortaya çıkacaktır. Çünkü Türkiye’de halen evli görünmektedir.