Boşanma davaları açılırken insanların önünde iki farklı yol bulunur. Taraflar bu yollardan birini seçerek boşanabilir. Bu yollardan hızlı ve sorunsuz olanı anlaşmalı boşanma davasıdır. Peki anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır ?
Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için çiftlerin evliliklerinin en az bir sene sürmüş olması gerekir. Aksi halde taraflar anlaşmalı olarak boşanamazlar. Taraflar boşanma ve boşamanın mali sonuçları konusunda anlaşmış olmalıdırlar. Taraflar bu konularda anlaştıktan sonra bir anlaşmalı boşanma protokolü düzenler ve protokol mahkmeye sunulur. Eğer bu dava anlaşmalı boşanma avukatı yardımı ile açılırsa ortalama iki hafta gibi bir sürede sonuçlanır.
Taraflar boşanma konusunda anlaşamazlarsa bu durumda çekişmeli boşanma davası açmaları gerekir. Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır ? Çekişmeli boşanma davası bir boşanma dava dilekçesi ile birlikte açılır. Bu dilekçede evlilik içinde yaşanan sorunlar ayrıntılı olarak dile getirilir. Daha sonra bu iddialar ispatlanır ve aile hakimi karar verir. Ankara’da açılan çekişmeli boşanma davaları ortalama bir sene kadar sürer.
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer
Boşanma davalarının süresi açılan dava türüne ve açılan şehire göre değişmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları genel olarak kısa sürede sonuçlanan davalardır. Ankara’da açılan bir anlaşmalı boşanma davası ortalama 2 haftada sonuçlanır. Fakat bu davada avukat tutulmazsa süre daha uzun olabilir. Ankara’da açılan çekişmeli boşanma davaları ise ortalama 1 sene sürmektedir. Zira Ankara aile mahkemeleri oldukça yoğundur.
Boşanma Davası İçin Gerekenler
Anlaşmalı boşanma ile çekişmeli boşanmanın farkı nedir? Anlaşmalı boşanma hangi hallerde mümkündür?
Anlaşmalı boşanma, adından da anlaşılacağı üzere eşlerin boşanma ve boşanmanın mali sonuçları hakkında (Tazminat, nafaka, velayet, eşya paylaşımı vs.) anlaşmaya varmaları, bu doğrultuda bir protokol hazırlamaları ve yine bu doğrultudaki iradelerini hakim huzurunda bizzat beyan etmeleri ile mümkündür. 1 yılını doldurmamış evliliklerde anlaşmalı boşanma mümkün değildir.
Çekişmeli boşanma ise, tarafların boşanma ya da boşanmanın mali sonuçlarında anlaşmaya varamamaları halinde ya da 1 yılını doldurmayan evliliklerde söz konusu olmaktadır. Taraflar iddialarını ispat etmekle yükümlüdür. Boşanma davalarında en önemli delil tanık/şahit delilidir. Tanıkların yakın akraba olması, yaşının küçük olması tanıklıklarının kabul edilmeyeceği anlamına gelmez. Önemli olan tanık beyanlarını değerlendirecek olan hakimin kanaatidir. Eğer bir boşanma avukatı yardımı alırsanız boşanma davası nasıl açılır gibi sorularla uğraşmazsınız zira avukatınız sizin adınıza gerekli tüm işlemleri yapar. Boşanma konusunda hukuki desteğe ihtiyacınız olursa bizimle irtibata geçebilirsiniz.