Boşanma davası açılırken iki yöntem izlenir. Bunlardan ilki anlaşmalı boşanma davasıdır. En çok başvurulan boşanma şekli olan anlaşmalı boşanma çok hızlı sürede sonuçlanır. Anlaşmalı boşanma davasının kabul edilebilmesi evlilik süresi en az bir yıl olmalıdır. Ayrıca taraflar boşanma ve boşanmanın mali sonuçları konusunda anlaşmış olmalıdır. Boşanma davası nasıl açılır sorusunun cevabu bu davanın anlaşmalı olup olmadığına göre değişecektir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır
Anlaşmalı boşanma davası çoğu zaman avukat vasıtasıyla açılır. Eğer her iki eşte güvenebileceği bir avukat tutarsa bu avukata verilecek velaketname ile dava açılabilir. Eğer böyle bir avukat bulunamazsa her eşin ayrı avukat tutmasını tavsiye ediyorum.
Anlaşmalı boşanma davası, boşanma dava dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolünün mahkemeye sunulması ile açılır. Avukat bu dilekçeyi ve boşanma protokolünü hazırlar. Boşanma davasını açar, mahkemeden öncelikli gün alır ve taraflar duruşmaya çıkar. Taraflar duruşmaya çıktıktan sonra gerekçeli kararın yazılması ve boşanma kararın nüfusa bildirilmesi süreci de gene avukat tarafından takip edilir.
Anlaşmalı boşanma protokolünde yer alması gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlar atlanırsa dava gereksiz yere uzayabilir. Boşanma protokolünde nafaka, maddi manevi tazminat, velayet gibi konular mutlaka yer almalıdır. Burada yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olduğundan anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır gibi sorularınız için bize ulaşıp ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer
Avukat yardımı ile açılan anlaşmalı boşanma davaları genellikle kısa sürede sonuçlanır. Bu süre ortlama bir iki haftadır. Fakat yanlış açılan veya avukatsız açılan anlaşmalı boşanma davaları üç-dört ay sürebilmektedir. Bu nedenle bu sürecin bir avukat tarafından yönetilmesi çok önemlidir. Anlaşmalı boşanma davasında taraflar mutlaka mahkemeye gelmelidir. Aksi halde dava çekişmeli boşanma davasına döner. Boşanma davası nasıl açılır sorusunun cevabı her davaya göre değişebilir. Bazı boşanmalarda özel durumlar olabilir. Bu nedenle sadece burada yazanlarla ile yetinilmemeli ve uzman bir boşanma avukatı yardımı alınmalıdır.
1. Anlaşmalı Boşanma: Yani taraflar çocuğun kimde kalacağından mali konulara kadar protokolleri belirleyerek mahkemeye başvurduklarında hakimin onayıyla boşanabilirler.
2. Genel Boşanma (Şiddetli Geçimsizlik):İkincisi genel boşanma sebebi dediğimiz şiddetli geçimsizlik vardır. Burada davayı kim açmışsa kendi kusuru olmadığını ve aralarında şiddetli geçimsizlik olduğunu tanıklar vasıtasıyla ispat etmek durumundadır.
3. Özel Boşanma Sebepleri: Üçüncü boşanma gerekçesi olarak özel boşanma sebepleri vardır. Bunlar da altı aydan fazla sürmüş terk akıl hastalığı cana kast ve fena muamele onur kırıcı davranış zinasuç işlemek ve haysiyetsiz yaşamdır.