Boşanma davaları günümüzde en sık açılan davalardan biridir. Binlerce kişi boşanmak için mahkemelere başvurmaktadır. Fakat bu kişilerin çoğu davayı nerede açacaklarını bilmemektedir. Bu nedenle boşanma davası hangi mahkeme açılır gibi pek çok soru ile karşılıyoruz.
Boşanma davaları aile mahkemesinde açılır. Aile mahkemesi olmayan yerlerde asliye hukuk mahkemesi aile mahkemesi sıfatıyla davaya bakar. Aile Mahkemesi olmayan yerlerde dava dilekçesinin üzerine mutlaka aile mahkemesi sıfatıyla bakıldığı yazılmalıdır. Aksi takdirde mahkemeler görevsizlik kararı verebilir. Bu konuda yapılacak hatalar size ciddi süre kayıpları yaşatacaktır. Bu nedenle boşanma davasını mutlaka bir boşanma avukatı yardımı ile açmanızı tavsiye ediyorum.
Boşanma davalarında sorulması gereken soru nasıl boşanabilirim veya hızlı bir şekilde boşanmak için ne yapmalıyım sorusudur. Zira bu sorular boşanma davası hangi mahkeme açılır sorusundan çok daha önemli sorulardır.
Önemli olan açacağınız boşanma davasında sonuca ulaşmaktır. Ayrıca bu sonuca hızlı ve etkin bir şekilde ulaşmak gerekir. Avukatsız olarak açılan davaların bir çocğunun reddediliği veya çok uzun sürdüğü ortadadır. Bu nedenle hızlı bir şekilde boşanabilmek için boşanma avukatından yardım almak oldukça önemlidir. Boşanma ile ilgili yardım almak için bize ulaşabilirsiniz.
Boşanma Davası Nerede Açılır
Boşanma davaları genel olarak davalının yerleşim yerinde açılır. Fakat Türk Medeni Kanunu’nda yapılan özel düzenleme gereği taraflar isterlerse kendi yerleşim yerinde de dava açabilirler. Bunun yanında evlilik birliğinin son altı devam ettiği yerde de açılabilir. Fakat her olayın kendine özgü bazı özel halleri olduğu için dava açmadan önce mutlaka hukuki yardım alınmalıdır. Örneğin Ankara’ya tayını çıkmış birisi Ankara’da geçici olarak bulunmaktadır. Bu sebeple bu kişi Ankara’dan dava açarsa ve karşı taraf yetki itirazında bulunursa boşanma davasında yetkisizlik kararı verilebilir. Yetkisizlik kararı sonucunda ise dava yetkili mahkemeye gönderilir. Bu da çok büyük bir süre kaybına neden olur.
Boşanma Davası Nasıl Açılır
Boşanma davası aile mahkemesine yazılmış bir dilekçe ile açılır. Bu dilekçeye boşanma dava dilekçesi denir. Bu dilekçede boşanma nedenleri ve deliller yer alır. Bu dilekçe davanın özünü oluşturduğu için oldukça dikkatli şekilde hazırlanmalıdır. Aksi halde boşanma davası reddebilir. Bu konuda sıkıntı yaşamamak için iyi bir boşanma avukatı yardımı almak gerekir. Boşanma süreci oldukça uzun ve mesakatli bir süreç olduğu için tarafların bu süreci avukatsız olarak sonlandırması oldukça zordur. İnsanlar davayı nerede ve nasıl açacağını bilmediği gibi internette yazılan eksik bilgilerle bu davayı açmaya çalışmaktadır. Bu büyük bir hatadır. Avukat yardımı alırsanız boşanma davası nasıl açılır, boşanma davası hangi mahkemede açılır gibi sorularla uğraşmak zorunda kalmazsınız.