Ülkemizde gün geçtikte teknolojinin gelişmesi ve gelişen bu teknoloji sonucunda bilişim sistemlerine erişim sürekli artmaktadır. Akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar, akıllı televizyonlar hatta saatler bile artık çok rahat bir şekilde internet erişimi sunmaktadır. Bilişim suçlarında deliller toplanırken diğer suçlarda farklı bir yol izlenmelidir.
İnsanların internete olan bu ilgisi sonucunda bilişim sistemlerine yönelik işlenen suçlarda her geçen gün artmaktadır. Bilişim suçlarını diğer suçlardan ayıran özellik bir bilişim sistemi olmadan işlenememesidir. Bilişim suçlarının bu yapısı gereği soruşturması aşaması da farklılık göstermektedir. Zira söz konusu suçların soruşturulması özel uzmanlık gerektirmektedir.
Bilişim suçlarınında delillere ulaşmak oldukça zordur. Bu noktada en önemli delillerden biri suçun işlenildiği bilgisayara ulaşarak, o bilgisayar üzerinde inceleme yapmaktadır. Bilgisayarlarda yapılacak İnceleme Ceza Muhakemesi Kanunu tarafından özel bir düzenlemeye tutulmuştur. Bu kanunun 134. maddesine göre yapılacak aramada ;
– başka surette delil etme imkanı bulunmamalıdır,
– Cumhuriyet Savcısı tarafından istemde bulunulmalıdır,
Yapılacak arama sırasında da uyulması gereken kurallar vardır. Bu kurallar;
– Eğer bilgisayarda ve bilgisayar programlarında herhangi bir şifre veya gizlenmiş bilgi yoksa bilgisayarlara el konulamaz.
– Bilgisayarlara el koyma işlemi sırasında sistemdeki bütün verilen yedeklemesi yapılmalı ve hash değeri tespit edilmelidir.
– Şüpheli veya vekilince bir istemde bulunulması durumunda bu alınan bu yedekten bir kopya verilmelidir.
Bilişim Suçları Avukatı Ankara
Bilişim suçlarında dellilere ulaşmak için bilgisayarlarda yapılacak arama sırasında esas olan bilgisayarlara el koymaksızın, sistemdeki verilerin kopyasının alınmasıdır. Ancak Polis teşkilatının imkanları yeterli olmadığı için çoğu bilgisayarlara el konulmakta ve emniyete götürülmektedir. Bu bilgisayarların yedekleme işlemi de emniyette gerçekleşmektedir.
Bilgisayarlara el konulması sırasında eğer yedeği alınmaz ve öylece emniyete götürülürse bu bilgisayarların incelenmesi sonucu ulaşılacak deliller hukuka aykırı olarak elde edileceğinden Ceza Muhakemesi Kanunun 206. maddesi gereğince hükme esas alınmamalıdır. Ankara da siber suçlarla mücadele için özel bir emniyet birimi olmasına rağmen bazı aramalarda usul kurallara hiçe sayılabilmektedir.
Sonuç olarak bilgisayarlarda yapılacak incelemeler sırasında Ceza Muhakemesi Kanunun 134. maddesi hükümlerine uyulması son derece önemlidir. Aksi halde elde edilecek delillerin hukuki değeri olmayacaktır.
Bilişim Suçu Avukatı Ankara
Bilişim suçlarıyla ilgili davalarda avukatların rolü de oldukça önemlidir. Zira bilişim hukuku özel uzmanlık gerektiren bir alandır. Bu alanda çalışacak avukatlarında son derece donanımlı olmaları gerekmektedir. Bilgisayarlarda yapılacak aramalar sırasında bilişim konusunda uzman bir avukatın bulunması arama sırasında meydana gelecek hukuka aykırılıkları minimum seviyeye indirecektir. Bilişim hukuku ve bilişim suçları ile ilgili hukuki destek için bize ulaşabilirsiniz.
Ben bir kişinin bilgisayarına virüs yolladım. Bu kişinin tüm şifrelerini ve kredi kartı bilgilerini ele geçirdim. Bu kişi suç duyurusunda bulunmuş. Ben bu işlemleri halka açık bir wifi üzerinden gerçekleştirdim acaba bu suçtan dolayı bana ulaşabilirler mi ? Eğer ulaşırlarsa ben yaptıklarımdan dolayı ceza alır mıyım. Bu tur bilişim suçu davalarına her avukat bakamıyormuş acaba siz bu tarz davalarla ilgileniyor musunuz ?
Avukat benim sizden bir ricam var bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Ben Ankara Çankaya da yaşıyorum. sanırım bir kredi kartı dolandırıcılığı olmuş ve dosyada benim ip adresim varmış. Geçen gün Ankara emniyetinden polisler geldi ve bilgisayarlarımı götürdüler. Ben böyle bir suç işlemedim. Acaba benim ip adresim nasıl dosyaya girmiştir. Sadece ip adresim var diye beni cezalandırırlar mı ?
Avukat bey, bilişim suçu davalarına bakıyor musunuz. Ankara asliye ceza mahkemesindeki bir davada avukatlık ücreti ne kadar olur ?