Boşanma davaları genel olarak iki şekilde açılır. Anlaşmalı boşanma davası en çok açılan boşanma davasıdır. Çünkü anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanma davasına göre çok hızlı çözümlendiği için tercih edilmektedir. Ankara boşanma avukatları olarak bizde müvekkillerimize anlaşmalı olarak boşanmalarını tavsiye etmekteyiz.
Anlaşmalı Boşanma Şartları
- Evlilik birliği en az 1 yıl sürmüş olmalıdır. 1 yıldan az süren evliliklerde anlaşmalı şekilde boşanma mümkün değildir.
- Her iki tarafta boşanma konusunda kararlı olmalı ve boşanmayı istemelidir.
- Taraflar nafaka, velayet, tazminat konularında anlaşmış olmalıdır.
- Mal rejimine ilişkin talepler anlaşmalı boşanma davası dışında tutulabilir fakat usul ekonomisi açısından anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde malların paylaşılması hususunda çözülmesini tavsiye ediyoruz.
Anlaşmalı Boşanma Süreci
- Eşler aralarında anlaştıktan sonra bir boşanma avukatına başvururlar ve eşlerden biri o avukata boşanma vekaleti çıkarır.
- Bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanır ve bu anlaşmalı boşanma protokolü her iki eş tarafından da imzalanır.
- Boşanma avukatı anlaşmalı boşanma davasını açar ve duruşma günün alır.
- Belirlenen duruşma gününde taraflar hakim karşısına çıkar ve boşanmak istediklerini beyan eder.
- Boşanma avukatı daha sonra kararı kesinleştirmek için nüfus müdürlüğüne müzekkere gönderilmesi için gerekli işlemleri yapar.
Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer ?
Anlaşmalı boşanma davası normal şartlar altında beş ay kadar sürebilir. Fakat iyi bir boşanma avukatı yardımı ile bu süre bir haftaya kadar inebilmektedir. Özellikle Ankara ilindeki aile mahkemelerinin yoğunluğu göz önüne alındığında süreci hızlandırmak için bir boşanma avukatından yardım almak gereklidir.
Nafaka Ve Velayet Hususu Nasıl Çözümlenir ?
Nafaka yoksulluk ve iştirak nafakası olmak üzere ikiye ayrılır. Taraflar ödenecek nafakayı aralarında anlaşarak belirler. Eğer taraflar bu konuda anlaşmamış iseler boşanma avukatı ekonomik durumları göz önüne alarak bir nafaka tutarı tavsiye eder. Belirlenen nafaka tutarı anlaşmalı boşanma protokolüne yazılır. Çocuğun velayetinin kime verileceği ise gene tarafların anlaşmasına bağlıdır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Ücreti
Anlaşmalı boşanma davasında ücret avukat tutulup tutulmadığında göre değişmektedir. Eğer boşanma avukatından yardım alınmıyorsa dava açarken bir miktar harç ve gider avansı ödenmelidir. Bu tutarlar ödenmeden dava açılamaz. Eğer boşanma avukatı yardımı ile dava açılacaksa bu tutarın yanında bir boşanma avukatının vekalet ücreti söz konusu olur.
Ben 9 aydır evliyim, eşimle anlaşamıyoruz bu yüzden boşanacağız fakat 1 yıl dolmadan anlaşmalı boşanma davası açamayacağımı söylediler. Eğer davayı çekişmeli açarsak çok uzun sürecek. Acaba bir yıl dolmadan anlaşmalı şekilde boşanmanın bir yolu var. Sizi avukatımız tayın etsek bu konuda bize yardımcı olur musunuz?
Avukat bey, ben eşimden boşanmak istiyorum fakat eşimin ailesi izin vermiyor, beni tehdit ediyorlar. Eşimle konuştum ve eşimi anlaşmalı boşanmaya ikna ettim. Fakat eşimin ailesi yüzünden anlaşmalı boşanma davasını bulunduğum şehirde açamıyorum. Davayı Ankara’da açabilir miyiz ?