Evliliklerinde sorun yaşayan kişiler ayrı yaşama kararı almaktadır. Bu kişiler uzun süre ayrı yaşayınca kolay bir şekilde boşanabileceklerini düşünmektedirler. Fakat bu kişilerin boşanması sırasında ne kadar süre ayrı yaşadığının pek bir önemi yoktur. 3 yıl ayrı yaşama nedeniyle boşanma davasının kabul edilebilmesi için öncelikle bir boşanma davası açılması ve bu davanın reddedilmesi gerekir. Daha sonra taraflar 3 yıl hiç bir araya gelmemelidir. Bu süreç tamamlandığında boşanma davası açılırsa hakim tarafların boşanmalarına karar verir.
Bu düzenlemenin amacı fiilen bitmiş olan evliliğin devamında toplum açısından bir fayda bulunmamasıdır. Yani daha önce boşanmayı denemiş fakat boşanamamış kişilerin tekrar bir araya gelme ihtimali yoksa kanun bu kişilerin boşanması gerektiğini öngörmektedir.
3 yıl ayrı yaşama nedeniyle boşanma davasının en önemli noktası daha önce açılmış olan boşanma davasının reddedilmesi ve bu kararın kesinleşmesidir. Yani önceki boşanma kararı kesinleşmemişse 3 yıllık süre işlemeye başlamayacaktır. Bu nedenle bu sürelere çok dikkat edilmelidir. Bu noktada iyi bir boşanma avukatı yardımı alınması da sorunsuz şekilde boşanabilmeniz için oldukça önemlidir.
Ayrı Yaşama Nedeniyle Boşanma
Taraflar evlilik içinde yaşadıkları sorunlar nedeniyle ayrı yaşamaya başlamışsa bir an evvel boşanma davası açmalarını tavsiye ederim. Zira ayrı yaşıyor olmak boşanma konusunda size herhangi bir avantaj sağlamaz. Ankara’da görülen bir çok davada taraflar uzun süre ayrı yaşasa bile hakim boşanma davasını reddedebilmektedir. Bu nedenle taraflar eğer ayrı yaşayacaksa öncelikle boşanma davası açmalı ve bu reddedildikten sonra 3 yıl ayrı yaşamalıdır. Bu durumda hızlı ve sorunsuz bir şekilde boşanma şansları olur. 3 yıl ayrı yaşama nedeniyle boşanma davası konusunda ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
3 Yıl Ayrı Yaşama Durumunda Boşanma
Boşanma davası reddedildikten sonra ve karar kesinleştikten sonra, eğer boşanma davasını açmayı haklı kılacak yeni olaylar, yeni vakıalar ortaya çıkmışsa davası reddedilen taraf 3 yıllık süreyi beklemeden yeni bir boşanma davası açabilir. Bu davada hakim, boşanma davasına gerekçe gösterilen yeni olayları, yeni delilleri değerlendirecek, dolayısı ile kusur irdelemesine girecektir. Sonuca göre karar verecektir. Bu sebeble de sizin açtığınız boşanma davasında, davalı taraf karşı dava açma hakkına sahiptir.